The Albatross Residence By BGD Architects

The Albatross Residence situated on an exclusive residential street in Mermaid Beach, Queensland. The residence successfully achieves its personal oasis, by capturing beachfront vista and access while preserving a private but expansive pool and entertaining core.



albatross residence The Albatross Residence By BGD Architects architecture


Description Albatross Residence by BGD Architects
“This residence is developed to accommodate a increasing household, multiple guests and frequent entertaining. Entry to the residence is through a recycled timber colonnade and gatehouse that grants covered access to each wings of the house. The street front facing wing accommodates guests generously with their personal living region, kitchen and bathroom amenities, with a secondary stair linking to the primary media, bar and games space below.


A wide glazed hallway wraps the central courtyard on both the ground and very first floor giving scenic circulation previous the main amenities while delivering aesthetic flow, travelling the timber stair. Privacy is ensured and natural light is created abundant as the open tread stair is backlight entirely by opaque glazing. The centralised amenities assist effortless access and circulation to make sure a effectively functioning house. Louvred glazing has been utilised throughout the home to manage ventilation by organic breezes.


Twenty 5 metres of glazing capture the absolute eastern beachfront of the house. This expansive area is catered for by the marble and timber completed kitchen with chef’s scullery and abundant cold and dry storage behind. Numerous dining and living areas are defined by furnishings and finishes enabling a fully transformable space if the function so requires. Entertaining the end of the area, a split faced sandstone wall is suspended more than the flickering floor level fireplace, visually playing on weight and spatial components.


The upper level upholds all of the ground floor’s quality and style functionality and continues play with material and space. All of the bedrooms afford beachfront orientation due to the broad width of the property, each and every with its own ensuite and stroll in robe. The private master suite boasts views both the beach and the internal courtyard, however achieves an intimate aesthetic by way of finishes and textures. Warm finishes and textures flow into the ensuite as the sandstone wall rises from the floor below to the angled glass skylight beared straight above the double shower. Operating the length of the eastern fa├žade, a sandstone tiled balcony enables the family to check weather circumstances and enjoy the beach aspect all through the day, consistently utilising indoor to outside spaces.


The internal and external palette of finishes of all-natural timbers and stone cohesively produce a tropical, modern and comfy ambience. External finishes of recycled timber, all-natural stone, and copper allow the house to additional develop character more than time. Tall mature trees matching the scale of the house are intentionally situated about the property to frame the beach front, the principal entrance and internal courtyard. Two palms boarder the swimming pool as the wet edge between graces the length of the timber colonnade softening polished concrete and rough stone finishes. Lighting of the landscape at night creates drama within the timber battens and palm fronds, backed by the ambient aqua glow of the swimming pool.”



pixel The Albatross Residence By BGD Architects architecture

This entry was posted on Friday, December 13th, 2013 at 4:35 pm and is filed beneath Architecture. Tags: Albatross Residence, bathroom amenities, beach house, BGD Architects, central courtyard, design functionality, mermaid beach, modern day property, natural breezes, sandstone wall. You can follow any responses to this entry by means of the RSS 2. feed. You can leave a response, or trackback from your personal internet site.



No comments:

Post a Comment